CMS – hvilket skal jeg vælge?

Drupal, WordPress, MODx, Joomla og alle de andre CMS systemer.

Er du en af de 234 mio. virksomheder, organisationer eller personer, som har en hjemmeside eller måske en af de 47 mio., som forventes at søsætte en ny CMS hjemmeside det kommende år?
Har du nogle budskaber, du vil ud med til flere end de allernærmeste, er det nødvendigt at være synlig på nettet, uanset størrelse, formål og branche.

Webdesign og WordPress CMS system

Nyt open source CMS eller migrering

Hjemmesider.dk kan hjælpe dig med at vælge det for dig rigtige system, samt programmere og tilpasse, så du kan komme i gang med at bruge det. Hvis du ønsker at flytte en eksisterende hjemmeside til et nyt system, kan vi også hjælpe med det.

Drupal, WordPress, MODx og Joomla

Vi arbejder udelukkende med open source, konkret WordPressDrupal, MODx og Joomla. Vi har valgt disse open source CMS systemer, fordi de

  • Er nemme at implementere og videreudvikle:
    lave udviklingsomkostninger
  • Er nemme at arbejde med i den daglige drift:
    lavt ressourceforbrug
  • Spiller ekstremt godt sammen med søgemaskinerne:
    du bliver fundet
  • Har velfungerende communities bag sig, dvs. nye funktioner og opdateringer:
    langtidsholdbare

Færdig løsning på en uge

Hjemmesider.dk’s CMS-specialister sætter en ære i at vælge det rigtige niveau: Har du travlt og kun brug for en simpel løsning – jamen, så laver vi en hurtig løsning uden at overkomplicere tingene.

Eller den fulde CMS pakke ….

Er dit webprojekt mere komplekst, kan vi også bidrage. For lidt større virksomheder er valg og implementering af nyt CMS ofte et større projekt, som desuden kan involvere design, webtekster, webshop eller udvikling af specielle funktionaliteter. Hjemmesider.dk’s kan hjælpe med de enkelte trin i hele processen samt med den overordnede planlægning og projektstyring.

For at komme videre

Ring til Morten eller Maja og få en første snak om din hjemmeside. Vi er specialister i hjemmesider, men forventer ikke at du er det. Derfor guider vi dig også gerne igennem de første overvejelser på så uteknisk et dansk som muligt, tro mod vores overbevisning om, at der findes ingen dumme spørgsmål, kun arrogante svar. Hvis du er interesseret i samarbejde med os, giver vi naturligvis gerne et bindende tilbud.

WordPress logo

WordPress

WordPress er ikke bare vores fortrukne CMS til mindre hjemmesider. I dag er det verdens mest benyttede system med en lang række af prominente hjemmesider “på sit CV”. Førhen kodet vi næset 100% i Drupal, når firmaer efterspurgte et nyt content management system. I dag har WordPress overtaget mange af de mindre webløsninger, ikke mindst fordi kunderne nemt selv kan vedligeholde og opdatere. da.wordpress.org

MODx

MODx

Fantastisk system der desværre ikke har den store udbredelse i danmark. Mange designere elsker MODx, da det utroligt nemt at lave template til systemet. En HMTL-mockup forvandles nemt til et færdigt MODx theme, uden du behøver at have stor kendskab til at kode. Man kan sige, at MODx minder meget om WordPress, tag blogdelen ud af WordPress og du har MODx – lidt simpelt sagt. Se mere her modx.com

CMS Made Simple

Cms Made Simple

Et andet populært open source content management system. Vi koder ikke selv nye hjemmesider i det, men kan sagtens hjælpe med mere simple opgaver. Er der brug for mere komplicerede ændringer, kan vi henvise til nogle af vores samarbejdspartnere. Læs mere på den officelle hjemmeside her

Template

En template er de filer, der tilsammen udgøre selve designet på hjemmesiden. Når man klikker rundt i menuen og de andre link på hjemmesiden i et CMS system, kommer man ved hvert klik til en ny side. Reelt sker der det, at ved at klikke på linket hentes nye elementer (tekst, billeder etc) i databasen. Tekst og billeder skiftes – nyt indhold vises – men designet er det samme! Det er altså template filerne der danner den ydre ramme/design. Selve indholdet (content) gemmes i databasen. Kaldes også: Theme (eks. WordPress theme eller tema)

CMSsystem

Er faktisk en sproglig fejl, eller en fejl der er opstået fordi det falder nemmere i munde lige at tilføje et “system” efter CMS. De tre bogstaver står for: C = “Content” (indhold) – M =”Management” – S = “System” (content management system). Det sidste “S” står altså for “system”, så i vores lille danske sprogfejl udtrykker vi faktisk: “system system“, hvilket umiddelbart jo er noget vrøvl. Men som alt der bliver gentaget og brugt mange gange, så er denne sprogfejl efterhånden accepteret, og alle forstår hvad du mener ,hvis du lige tilføjer det der “system” efter forkortelsen.

Kursus

Vi kan desværre ikke tilbyde kursus i traditionel forstand, men vi tilbyder at lave undervisningsvideoer, der er 100% tilpasset dit system og dine ønsker. Er du blevet “fanget” i et system, du ikke har helt styr på, kan vi lave små undervisningsvideoer personligt til dig. Videoerne er til din personlige eje, og kan derfor ses igen og igen. Er der funktioner i systemet, du sjældent arbejder med, kan det være rart at genopfriske hukommelse med en kort videoinstruktion!

Drupal til store hjemmesider

Drupal

Drupal anbefaler vi til større hjemmesider. Til hjemmesider med mange og forskelligartede funktioner er Drupal 7 og 8 efter vores opfattelse det bedste på markedet. Derimod vil systemet ofte være “overkill” til blogs og mindre firmahjemmesider. Her vil en WordPress løsning ofte være optimalt. Se mere på drupal.org

Umbraco

Umbraco

Populært ASP løsning. Er ikke mindst blevet populært blandt større firma, da løsning er i ASP og afvikles normalt på en Windows server. Microsoft og deres produkter er stadig populære i store koncerner, og et vigtigt redskab i tusindevis af firmaer kloden rundt. Læs mere her: umbraco.com (Hjemmesider.dk arbejder ikke i ASP men PHP og kan desværre ikke hjælpe med Umbraco. Vi anbefaler at benytte Drupal til store webløsninger.)

Backend

Backend” er modsat af “frontend” hvor hjemmesiden administreres. Det er her du skriver dine tekster, indsætter, billeder, film og andre medier. Det er her menupunkter tilføjes, slettes og flyttes. På webshoppen er det her, hvor du som butiksejer opretter dine produkter. Backend kan kun ses (tilgås), hvis du er logget ind. Alle andre kan ikke se og redigere hjemmesiden, det er kun dig, der er logget ind i backend. Kaldes også: Administration, Manager

Frontend

Modsat af Backend – selve hjemmesiden som brugere der ikke er logget ind, ser den. Er du eksempelvis logget ind i WordPress, kan du stadig se hjemmesidens frontend, mens du øverst oppe i din browser ser den sort “admin-bar” – det er kun dig der kan se og benytte den – den vises fordi du er logget ind i WordPress!

Modul / plugin

Alle content management systemer kommer med en basis funktionalitet, og alle kan de udvides til nye opgaver/funktioner via moduler (også kaldet plugin). Det kan være moduler som udvider din hjemmeside med et banner, SEO værktøj, webshop, kontaktformular o.lign. Mange moduler er udviklet som open source, hvilket betyder, at de er gratis at benytte, og koden er åben, så alle kan arbejder videre med den. Andre igen skal man betale for.

CMS vs HTML

Mange er usikre på, om de skal have et content management system, eller om det skal være i ren HTML. Rent faktisk kan man ikke lave denne sammenligning. HTML er et kodesprog. Koden som alle hjemmesider er bygget op i. Højreklikker du i din browser og vælger “vis kildekode“, er det HTML koden, du her ser. Hjemmesider der er opsat i et Content Mangenment System “skriver” også HTML til din browser – ellers ville det ikke være en hjemmeside! Der hvor mange nok går galt er, at man sagtens kan koden en hjemmeside uden at benytte et CMS. Det kræver, at du som minimum kan kode i HTML, da alt nu skal kodes. I modsætning til content management system systemet som typisk har en WYSIWYG editor, hvor man skriver sin tekst.

Gratis – kan man få et gratis CMS?

Ja da! – Alle platform vi benytter er eksempelvis gratis. Open Source software er gratis at benytte. Alle kan downloade og installere på eget domæne. Det vi som webbureau lever af er, at hjælpe hvis din tekniske kunden ikke står mål med opgaven, eller du simpelthen ikke har tiden i en travl hverdag. For dig der har mod og tid, er der dog mulighed for, at få dit eget system – og det helt gratis! Læs mere her, og se hvilket system der passer dig bedst. Siden er en god liste, hvor mange har vurderet (tildelt stjerner) de forskellige Open Source systemer.

Benytter I ikke open source
– hvad skal jeg så betale for?

Jo – vi benytter open source, så det skal du selvfølgelig ikke betale for! En af ideerne bag open source er jo netop, at det er gratis.
Det du betaler os for, er de timer og den ekspertise vi benytter for at kode og opsætte din nye hjemmeside. Selve CMS´et betaler du intet for!

^